Свет

„Европа има меѓу три и пет години да се подготви за фактот дека Кремљ ќе стане сериозна воена закана за земјите од источното крило на НАТО“

Европа има меѓу три и пет години да се подготви за фактот дека Кремљ ќе стане сериозна воена закана за земјите од источното крило на НАТО, рече естонскиот премиер.

„Нашата разузнавачка служба проценува дека тоа ќе биде за три до пет години и во голема мера зависи од тоа како ќе управуваме со нашето единство и дали ќе го задржиме нашиот однос кон Украина“, изјави Каја Калас за Тајмс.

Калас се потпира на извештајот на Естонската служба за надворешно разузнавање (ВЛА), во кој се наведува дека Москва ги смета Естонија и другите две балтички држави „најранливиот дел од НАТО“ и нејзината најверојатна цел за напад.

ВЛА, исто така, објави дека главен приоритет на Кремљ по завршувањето на борбите во Украина ќе биде брзото обновување на силите во западниот воен округ на Русија, веднаш до источните граници на НАТО.

Естонската служба за надворешно разузнавање, исто така, изјави дека, од перспектива на балтичките земји, Русија се уште има доволно сила за веродостоен воен притисок во тој регион.

По серијата украински неуспеси на бојното поле, расте загриженоста во НАТО за тоа колку долго можеби ќе треба НАТО навистина да се подготви за повторното појавување на руските сили на границите на Алијансата, пишува британскиот весник.

Како резултат на тоа, Естонија силно бара нејзините западни сојузници да ја удвојат нивната воена помош за Украина со надеж дека ќе зададат решавачки удар на територијалните амбиции на Русија во годините што доаѓаат.

На почеток