Свет

„Итно ни треба помош, луѓето умираат“: Шефот на кабинетот на Зеленски упати остар апел до Западот

На Украина итно и е потребна помош од сојузниците и партнерите, бидејќи секое одложување чини човечки животи, изјави началникот на кабинетот на претседателот на Украина, Андриј Јермак.

„Нашите војници, нашите херои ја чуваат територијата, но тоа е исклучително тешко со оглед на недостатокот на артилериска муниција“, рече тој, според прес-службата на претседателот. Јермак нагласи дека за време на целосната инвазија, Украина успеала да ослободи повеќе од 50 отсто од својата окупирана територија.

„Но, секако, без гранати, како и без ред други работи важни за борбата, денес е исклучително тешко за нашите војници. Затоа, без сомнение, уште еднаш ќе нагласам: итната поддршка е исклучително важна за нас, бидејќи човечките животи се изгубени во војната на цената на времето“, рече советникот на Зеленски.

Тој рече дека Украина не е подготвена да ги отстапи своите територии.

„Не сме подготвени за никакви компромиси и отстапки во однос на нашата независност, суверенитет и територијален интегритет, како и нашата слобода“, рече Јермак.

Тој додаде дека и покрај тоа што во моментов во светот се водат разни конфликти и војни, Украина останува приоритетно прашање, бидејќи, како што наведе, тоа е најголемата војна во Европа од Втората светска војна. Затоа, заклучи Јермак, се повеќе земји се приклучуваат на процесот за изнаоѓање мирно решение врз основа на украинската мировна формула.

На почеток