Македонија

МВР на располагање на Државната изборна комисија, Тошковски на средба со Даштевски

Министерот Панче Тошковски во текот на денешниот ден ја посети Државната изборна комисија при што оствари средба со претседателот Александар Даштевски и членовите на комисијата.

На средбата министерот Тошковски ја изрази својата отвореност за соработка со ДИК и посочи дека раководството на министерство за внатрешни работи е едногласно дека целосниот капацитет на министерството ќе биде ставен на располагање на комисијата со цел преземање на сите мерки и активности што се однесуваат на организирање и спроведување на изборниот процес, а се од делокругот на работа на МВР согласно позитивните законски прописи.

Од страна на претседателот и членовите на државната изборна комисија беше изразена благодарност за посетата на министерот и беа презентирани определени технички барања и сугестии за забрзување и подобрување на активностите кои треба да овозможат ефективен избирачки процес.

На крајот, министерот Тошковски и членовите на ДИК се согласија дека двете институции во претстојниот период ќе имаат високо ниво на соработка и ќе бидат гарант за организирање на фер и демократски избори.

На почеток