Свет

(Видео) Нов украински напад во Русија, огромен пожар избувна во нафтена рафинерија

По нападот со дрон врз нафтена рафинерија во Волгоград, на југот на Русија, избувна пожар, кој беше изгаснат, соопштија локалните власти.

Русија и Украина меѓусебно ја напаѓаат енергетската инфраструктура во штрајкови дизајнирани да ги нарушат линиите за снабдување и логистиката и да го деморализираат противникот додека тој се обидува да ја преземе иницијативата во речиси двегодишниот конфликт без да се гледа крај.

Руската енергетска инфраструктура беше погодена и од технички дефекти во изминатиот месец, што придонесе за неизвесност на глобалните пазари на нафта и гас, веќе потресени од конфликтот на Блискиот Исток, пишува Index.hr.

Гувернерот на Волгоград Андреј Бочаров на каналот Телеграм на локалната администрација изјави дека во инцидентот нема жртви. „Како резултат на соборениот дрон, избувна пожар во нафтената рафинерија Волгоград. Противпожарните и спасувачките сили брзо се впуштија во работа – пожарот веднаш е локализиран, пожарот на отворено е елиминиран. „Нема жртви“, рече тој.

Производителот на нафта Лукоил, сопственик на рафинеријата, сè уште не одговорил на барањето за коментар.

Рафинеријата за нафта Волгоград на реката Волга има капацитет да преработува 14,8 милиони метрички тони сурова нафта годишно. Друга рафинерија на нафта во сопственост на Лукоил, НОРСИ, исто така претрпе прекини во јануари. Рускиот вицепремиер Александар Новак изјави дека поправката на рафинеријата ќе трае најмалку месец или месец и половина.

На почеток