Свет

Украински пратеник: Залузни се согласил да биде амбасадор во Велика Британија

Врховниот командант на вооружените сили на Украина, Валериј Залужни се согласил да стане амбасадор во Велика Британија, изјави украинскиот пратеник Евгениј Шевченко во интервју со директорот на Украинскиот институт за глобални стратегии Вадим Карашев, објавено на каналот Јутјуб.

„Сакам да кажам дека, според моите информации, Залузни ја прифатил функцијата амбасадор во Велика Британија. Најверојатно ќе оди таму, а знаеме дека луѓето кои беа испратени за амбасадори се во политичка пензија. Затоа ќе ги разочарам оние што се навивачи на Залужни овде“, рече тој.

Шевченко појасни дека врховниот командант на вооружените сили на Украина би можел официјално да биде разрешен на 8 февруари. Пратеникот додаде дека ако Залузни оди во Велика Британија, тогаш „тој повеќе нема да биде политичар“. Згора на тоа, ако остане во Украина и започне политичка кариера, тогаш има шанси за успех, „и не мали, туку големи“.

Гласините за евентуална оставка на Залужни во последните денови на големо се дискутираа во украинските и западните медиуми. Конкретно беше кажано дека на средбата на 29 јануари Зеленски му понудил на врховниот командант функцијата советник. Иако, како што пишуваше магазинот „Економист“, на Залужни му била понудена и функцијата секретар на Советот за национална безбедност и одбрана на Украина, но тој ја одбил.

На почеток