Свет

Падна албанска банда: Полицијата уапси 59 членови на мрежа за шверц на дрога низ Европа, уште 10 осомничени во Италија

Голема акција на Европол во регионот: уапсени 39 педофили, меѓу кои и српски државјани

Во заедничка полициска акција на италијанските, германските, албанските, шпанските и британските власти, уапсени се 59 членови на албанската мрежа за шверц на дрога, а во Италија на уште десет осомничени им се изречени други мерки на претпазливост.

Мрежата главно шверцувала хероин, кокаин, хашиш и марихуана во Германија и Шпанија користејќи автомобили со двојно дно или тајни прегради, соопшти Европол. Првите истраги против албанската криминална група ОКГ беа покренати во 2019 година од страна на Канцеларијата на јавниот обвинител во Фиренца – Окружната управа за борба против мафијата.

Од јануари 2020 година, италијанските и албанските власти на Специјалната антикорупциска структура (СПАК) во Тирана стапија во контакт со Агенцијата на Европската унија за соработка во областа на кривичната правда (Европравда) за да ја координираат прекуграничната судска соработка против ОКГ.

Судската соработка меѓу Европа и Албанија ја олеснува Европравда, бидејќи таа е една од 11-те земји надвор од ЕУ кои имаат обвинител во Агенцијата. На барање на италијанските и албанските власти, Јуроџаст го поддржа создавањето наменски заеднички истражни тимови меѓу Јавното обвинителство во Фиренца и СПАК и обезбеди финансиска, логистичка и оперативна поддршка за операциите.

Минатата година во првата полициска акција против истата организирана криминална група беа уапсени 21 осомничен и по тој повод запленета е дрога вредна 2,7 милиони евра.

Експертите на Европол, исто така, обезбедија обемна аналитичка поддршка и експертиза за албанскиот организиран криминал, овозможувајќи идентификација на клучните цели и мапирање на нивните криминални активности низ Европа. Двајца офицери на Европол беа распоредени на теренот во Албанија и Италија во текот на денот на акцијата за поддршка на националните власти во нивните истражни мерки.

На почеток