Свет

Дебакл на противникот на Трамп, загуби на избори каде што го немаше него за противкандидат

Никој од кандидатите на републиканските прелиминарни избори во Невада не победи, што е големо разочарување за Ники Хејли, која во отсуство на Доналд Трамп, поради изборните правила во таа сојузна држава, практично немаше конкуренција. Гласачките ливчиња со опцијата „ниту еден од кандидатите“ биле најбројни, 61 отсто од гласачите ја избрале токму таа опција, додека за Хејли гласале 32 отсто, покажаа официјалните резултати. Трамп не беше меѓу кандидатите.

Имено, на републиканците во Невада не им беше понудена само една опција, туку две: класичните прелиминарни избори во вторник и пратеничката група во четврток.

Разликата е во тоа што прелиминарните избори ги организира сојузната држава и гласачите можат да гласаат каде било, во секое време и на кој било начин, на пример со опција за гласање по пошта. За разлика од тоа, „кавказот“ е организиран од партијата и подразбира физичко присуство на гласачот со картичка во рака, на одредено место и во одредено време.

Републиканската партија во Невада се откажа од прелиминарните избори во државата и ќе ја одржи својата пратеничка група два дена подоцна. Покрај тоа, партијата им забрани на сите кандидати кои учествуваат на изборите во вторник да учествуваат на изборите во четврток. Ники Хејли беше кандидат на прелиминарните избори во вторникот, но на гласачкото ливче го немаше Трамп. Доналд Трамп ќе биде кандидат на Изборниот колеџ, но противкандидат нема да биде Хејли.

На почеток