Свет

На претседателските избори во Русија ќе учествуваат четворица кандидати

Централната изборна комисија (ЦИК) на Руската Федерација го заврши процесот на пријавување кандидати за претстојните претседателски избори и конечно официјално го одобри конкурсот на четворица кандидати, објавија денеска руските медиуми.

За прв пат од 2008 година, на изборите ќе се натпреваруваат само четворица кандидати: Леонид Слуцки од Либерално-демократската партија на Русија (ЛДПР), Владислав Даванков од движењето Нови луѓе, Николај Харитонов од Комунистичката партија на Руската Федерација (КПРФ). и актуелниот претседател на Русија Владимир Путин, кој се кандидира за петти мандат како независен кандидат, пренесува ТАСС.

Периодот за номинирање на партиските кандидати беше меѓу 8 декември и 1 јануари, додека за самопрогласените кандидати заврши на 27 декември.

Ела Памфилова, претседател на Централната изборна комисија на Русија, на 28 декември изјави дека вкупно 33 лица, од кои девет кандидати од политички партии и 24 независни кандидати, поднеле кандидатури за претседателските избори во Русија.

Но, само 15 од нив на крајот ја доставија документацијата потребна за регистрација на кандидатите.

Кога на 1 јануари истече рокот за поднесување документи за кандидати, во трката останаа само 11: тројца независни кандидати – актуелниот претседател Владимир Путин, блогерите Рада Руски и Анатолиј Баташев, како и осум кандидати од политичките партии.

Според прописите, самопрогласените кандидати требаше да поднесат 300.000 потписи за поддршка, а кандидатите од вонпарламентарните партии 100.000 потписи.

Актуелниот руски претседател Владимир Путин, чии активисти собраа над 3,5 милиони потписи за поддршка, доби кандидатски статус на 29 јануари, а на крајот од процесот ЦИК на Руската Федерација одобри учество на четворица кандидати на претседателските избори.

На почеток