Скопје

Ако ги постигне овие 4 цели, Украина ќе направи целосен пресврт во 2024 година

Професор од Киев: Во Украина е драматично

Линијата на фронтот во Украина во 2023 година беше прилично статична. Руската паравоена формација Вагнер го зазеде градот Бахмут минатата година, но со големи загуби. После тоа, Русија ја зазеде Авдеевка и на почетокот на 2024 година ја презеде иницијативата на фронтот. Украинците, сепак, имаат и други успеси, како што се пробивањето на разузнавањето на територијата на Русија и операциите со прецизни средства од долг дострел. Според мислењето на воениот аналитичар Александар Радиќ, клучно е силите на Киев да водат активна одбрана и да ги уништат вредните објекти на Русите во задниот дел.

Рускиот претседател Владимир Путин денеска во четири часот наутро го најави почетокот на инвазијата на Украина или како што Москва ја нарекува „специјални воени операции“. Иако тој лично се надеваше на Блицкриг, а поголемиот дел од светот мислеше дека Русите ќе ја победат Украина за само неколку дена, две години подоцна, Украинците се уште се бранат. И не само што се бранат, туку успеваат и да и зададат удари на руската армија.

Воениот аналитичар Александар Радиќ за „Нова“ вели дека најголемите успеси на Русија во втората година од војната биле освојувањето на Бахмут и Авдејевка. Во исто време, армијата на Украина не успеа да ги пробие одбранбените линии на „Армија З“.

„Вагнер го зеде Бахмут во име на Русија по долги улични битки, тие покажаа дека тоа може да се направи, но со неразумно високи загуби. Во првиот дел од 2023 година, половина од загубите се забележани на улиците на едно место. Таква цена не може секогаш да се плати, Русите мораа да успорат и да го препуштат текот на настаните на статична одбрана, која Украинците се обидоа да ја искористат. Затоа лајтмотив на приказната во 2023 година беше тврдоглавиот напор на Украинците да ја пробијат руската одбрана. Се одлучија за Запорожје, што е сосема предвидливо за нас, набљудувачите од страна. Кога ќе ја погледнете мапата на Украина, со прст го допирате местото Токмак. Некако се чинеше дека ако стигнете до Токмак, тогаш сè ќе ви биде полесно, но мора да стигнете до таму. Навистина, Украинците отидоа во Токмак, но се заглавија во близина на некои села што ни станаа познати за прв пат“, објаснува Радиќ.

Третата година од војната би можела да донесе промена во првите линии, доколку Украина ја добие потребната поддршка од западните сојузници.

„Украинците влегуваат во 2024 година со руска иницијатива на целиот фронт. Таа иницијатива сега води кон резултати од тактичка природа, а не кон големи поместувања. Тие се под силен притисок и очекуваат поддршка од Западот, пред се во високотехнолошки средства кои се прецизни и ќе им овозможат да продолжат да вршат притисок врз Русите во длабочина. Украинците покажуваат примеси на песимизам, но нивната ситуација не е лоша, тие се уште го држат фронтот. Пред две години ситуацијата изгледаше непоправливо лоша, никој не мислеше дека ќе ја држат линијата на фронтот толку длабоко на исток“, рече воениот аналитичар.

Според неговите зборови, Украина во 2024 година мора да води активна одбрана, да ја држи линијата на фронтот и да им наплати на Русите за секоја отстапка на теренот колку што е можно повеќе во однос на работна сила и опрема. На крајот, тој треба да продолжи со тактиката која носи најголем успех – дека со помош на високопрецизни далечни средства, ги уништува вредните објекти на Русите во позадина.

Кога станува збор за руската армија, тие најверојатно ќе продолжат со започнатата иницијатива на фронтот.

На почеток