Свет

Дали Украинa може да ја победи Русија?

Украина соопшти дека соборила 20 руски беспилотни летала, а Русија 33 украински

Развојот на беспилотни системи или беспилотни летала е клучен за остварување на предноста на Киев во однос на „нумерички супериорните“ руски сили.

„Развојот на беспилотни системи е мој приоритет“, рече Сирски во Телеграма по средбата со заменикот Вадим Сухаревски. „Бараме асиметрични решенија за да добиеме квалитативна предност пред бројно супериорниот противник.

Зголемената употреба на беспилотни летала од двете страни го префрла конфликтот од бојното поле кон меѓусебни напади врз воената, енергетската и транспортната инфраструктура.

Имајќи предвид дека руската армија е супериорна во оружје и жива сила на бојното поле, московските сили го зголемуваат притисокот по целата линија на фронтот и постепено напредуваат.

Претседателот Владимир Путин, кој во неделата доби уште шест години на власт по победата на претседателските избори во Русија, рече дека московските сили имаат предност на бојното поле во Украина и вети дека ќе ја продолжат воената операција.

Како дел од воените реформи, украинскиот претседател Володимир Зеленски нареди формирање на специјален огранок на украинските вооружени сили посветен на беспилотните летала во февруари.

Сухаревски е задолжен за развој и користење на беспилотни системи.

Воените аналитичари велат дека беспилотните летала потенцијално би можеле да и дадат на Украина технолошка предност во однос на Москва, со оглед на недостатокот на артилериски гранати и друго потрадиционално оружје.

Но, руската индустрија за беспилотни летала исто така брзо се развива.

Како што беспилотните летала стануваат помали, посмртоносни и способни да патуваат понатаму, Украина ги користеше во последните месеци за да ги нападне нафтените рафинерии во Русија, онеспособувајќи седум проценти од нејзиниот капацитет за рафинирање.

Нападите на украинските воздушни и поморски беспилотни летала врз руската црноморска флота на Крим, од кои некои беа успешни, исто така, го поттикнаа руското Министерство за одбрана да вети во текот на викендот дека ќе ја заштити флотата од идни напади.

Руската инвазија на Украина започна пред повеќе од две години и оттогаш уби илјадници од двете страни и раселени милиони Украинци.

На почеток