Македонија

Заврши увидот во Избирачкиот список

ДИК со повик до граѓаните да ги проверат своите податоци во Избирачкиот список

Заврши увидот во Избирачкиот список како и можноста граѓаните да побараат промена, запишување или бришење на податоци во Избирачкиот список.

Државната изборна комисија информира дека заклучно со 18.03.2024, во подрачните одделенија и канцеларии на Државната изборна комисија, увид на своите податоци во избирачкиот список направиле 6231 лице. 23 лица поднеле барање за промена на своите податоци, 29 лица поднеле барање за запишување на своите податоци и 11 лица поднеле барање за бришење на податоци во Избирачкиот список.

Преку електронски пат заклучно со 18.03.2024, се провериле вкупно 56299 граѓани. Поднесени се 47 барања за промена на податоци, 9 барања за бришење на податоци и 24 барања за запишување на податоци во Избирачкиот список.

По однос на пристигнати барања за регистрација на гласачи во дијаспората, ве информираме дека заклучно со 19 март 2024 година, до 9 часот, се пристигнати вкупно 2943 пријави од кои 2369 се прифатени, 396 се одбиени и 178 необработени пријави кои ќе бидат обработени во текот на денешниот ден.

Регистрацијата на гласачите во дијаспората заврши денес, 19.03.2024 во 9 часот, поради продолжување на рокот за пријавување на гласачите. Причината за продлжување на рокот беше технички проблеми со интернет страницата www.dijaspora.sec.mk, кој траеше од 17 март 2024 година од 24 часот до 18 март 2024, 9 часот.

На почеток