Свет

Учебната година во Авганистан започна без милион девојчиња

Околу 60 девојчиња отруени на училиште во Авганистан

Учебната година во Авганистан започна денеска без милионите девојчиња погодени од забраната на талибанската влада да одат на училиште по шесто одделение.

Ова го прави Авганистан единствената земја со ограничувања на образованието на жените, а Детскиот фонд на Обединетите нации (УНИЦЕФ) објави дека пред владата на талибанците, околу пет милиони девојчиња веќе не оделе на училиште поради недостаток на капацитети и други причини, Асошиетед прес. извештаи.

„Министерството за образование се обидува да го зголеми квалитетот на образованието во религиозните и современите науки што е можно повеќе“, рече министерот за образование Абибула Ага на церемонијата по повод одбележувањето на новата учебна година, каде што пристапот до новинарките беше забранет поради недостаток. на „соодветен простор“.

Ага ги повика студентите да избегнуваат да носат облека што не е во согласност со принципите на исламот. Иако момчињата имаат пристап до образование, невладината организација „Хјуман рајтс воч“ во декември објави дека „навредливите“ образовни практики им штетат на момчињата во Авганистан и дека повеќето квалификувани наставници ги напуштиле училиштата поради „регресивните наставни програми“.

Талибанската влада, по повлекувањето на американските и НАТО трупите од Авганистан, првично вети поблаго правило, но многу брзо им забрани на жените високо образование, јавни простори и повеќето работни места.

На почеток