Свет

Папата ги осуди војните во Украина и Газа

Ватикан: Папата Франциско има инфекција на белите дробови, но е добро и стабилен

Папата Франциско денеска упати нов повик за „сите напори“ да се постигне мир преку преговори, осудувајќи ги крвавите судири во Украина и Газа и уште еднаш ограничувајќи го неговото јавно говорење на неговата неделна аудиенција на плоштадот Свети Петар поради здравствени проблеми.

„Никогаш не смееме да заборавиме дека војната е секогаш пораз, не можеме да продолжиме во војна, треба да вложиме максимални напори за да посредуваме, да преговараме за крај на војната, се молиме за тоа“, рече папата во кратката изјава на крајот. пред присутните, споменувајќи ја „маченичката“ Украина и израелско-палестинскиот конфликт.

To Top