Свет

НАСА: Нивото на морето минатата година се зголемило четирипати повеќе од претходната година поради климатските промени

Глобално просечното ниво на морето се зголеми за околу 0,76 сантиметри од 2022 до 2023 година, речиси четири пати повеќе од претходната година, објави вчера НАСА, припишувајќи го „значајниот скок“ на моќниот феномен Ел Нино и климатските промени.

Анализата на НАСА се заснова на повеќе од 30 години сателитски набљудувања, со првичното лансирање на сателитот во 1992 година и последното во 2020 година.

Севкупно, нивото на морето се зголеми за околу 10 cm од 1993 година. Стапката на пораст исто така се забрза, повеќе од двојно се зголеми од 0,17 cm годишно во 1993 година на сегашната стапка од 0,43 cm годишно.

„Сегашните стапки на забрзување значат дека сме на пат да додадеме уште 20 сантиметри на глобалното средно ниво на морето до 2050 година“, рече Надја Виноградова Шифер, директорка на тимот на НАСА за промена на нивото на морето и програма за физика на океаните во Вашингтон.

Тоа би било двојно повеќе од промените во следните три децении во споредба со претходниот век, рече таа, создавајќи иднина каде што поплавите се многу почести и покатастрофални отколку денес.

Ел Нино е природен временски феномен поврзан со нарушување на шемите на ветерот што значи потопли температури на површината на океаните во источниот и централниот дел на Пацификот.

Ел Нино, кој се јавува во просек на секои две до седум години, обично трае од девет до 12 месеци и може да предизвика екстремни временски настани како што се шумски пожари, тропски циклони и долги суши.

Спротивно на тоа, Ла Нина е временска шема која се карактеризира со невообичаено ниски температури во Тихиот Океан.

„Во годините на Ел Нино, многу дожд што вообичаено паѓа на копно завршува во океанот, привремено подигајќи го нивото на морето“, рече Џош Вилис, истражувач на нивото на морето во Лабораторијата за млазен погон на НАСА (JPL).

На почеток