Свет

Одговорот на Москва ќе биде брутален: експерт тврди дека Русија ќе возврати со „екстремно насилство“

Метју Сасекс, експерт за Русија и вонреден професор на австралиски универзитет, зборуваше за BBC News за тоа зошто Исламската држава би ја нападнала Русија – и што ќе добие како одговор.

„Русија има долга историја на не многу добро постапување со многу луѓе кои се муслимани на нејзина територија“, изјави тој за Би-Би-Си.

„Имавме две војни во Чеченија… втората од 1999 до 2006 година беше нешто како радикализирана војна во која имаше луѓе кои се бореа со Исламската држава против руската влада. Од тогаш, активностите на Русија во Сирија ја натераа Исламската држава да ја смета руската влада како примарна закана“, рече Сасекс.

Тој вели дека очекува одговорот на Русија на нападот во Градското собрание на Крокус да биде „екстремно насилство“, наведувајќи ги како примери последиците од опсадата на театарот во Москва во 2002 година и опсадата на училиштето во Беслан во 2004 година.

„Можеби не е толку важно кој ги извршил нападите, туку кој ќе одлучи руската влада дека е виновен и против кого ќе одговори“, смета професорот.

Тој вели дека американското предупредување за потенцијален напад, издадено на 7 март, било третирано од Кремљ како обид за „мешање“ во неговите неодамнешни општи избори и во внатрешните работи.

На почеток