Свет

Шолц: Сакаме Западен Балкан брзо да влезе во ЕУ, но ова не е геополитички процес

СДСМ реагира: Шолц силно ја поддржува нашата земја, ДПМНЕ да праша зошто Орбан не гласал ако бил против

Германскиот канцелар Олаф Шолц во Словенија изјави дека е силно за забрзување на процесот на влез на земјите од Западен Балкан во Европската унија (ЕУ), но дека сите што се надеваат на членство во ЕУ мора да бидат свесни дека тоа не е геополитичка одлука, но процес кој е поврзан со конкретни реформски чекори.

„Се сеќаваме, пред повеќе од 20 години во Солун беше предложено членство во ЕУ за земјите од Западен Балкан, но навистина не стигнавме многу далеку. Затоа е важно сега да се создаде нов моментум и да постигнеме напредок во бројните прашања што се појавуваат“, рече Солц синоќа на прес-конференција со словенечкиот премиер Роберт Голоб.

Шолц појасни дека тоа се однесува на решавање на билатерални конфликти, кои претставуваат пречка, се вели во транскриптот од конференцијата објавен на веб-страницата на канцеларката.

„Ова се однесува, на пример, на прашањето како да се внесе живост во процесот со Северна Македонија, за да не биде попречен од споровите на земјите-членки. Ова се однесува на прашањето Србија-Косово, а секако важи и за прашањето како да се продолжи со Босна и Херцеговина“, објасни Солц.

Затоа, како што рече, е многу благодарен за почетокот на преговорите со Босна и Херцеговина и што сега тргнуваме по патот на кандидатскиот статус и сите можности што овој статус ги носи со себе.

Тој додаде дека сега ЕУ нема само да стои како набљудувач од страна, туку конкретно ќе се обиде да постигне напредок во БиХ со потребните реформи.

„Зашто за сите што се надеваат на членство во ЕУ, точно е дека тоа не е процес на одлучување заснован на геополитика, туку процес кој секогаш е поврзан со тоа дека има конкретни реформски чекори. Ова се однесува на земјите од Западен Балкан, а се однесува сосема конкретно за Молдавија, Украина и Грузија. И сите ќе помогнеме да напредуваме што е можно побрзо“, рече Шолц.

„Мислам дека канцеларката веднаш увиде колку е важно и овие земји да станат членки на ЕУ, за сите земји од Западен Балкан да се најдат на патот кон Европа“, рече Голоб.

„И кога ги убедуваше другите земји во Европскиот совет, и оние земји кои беа скептични, канцеларката одигра важна улога и за тоа сите ние од Западен Балкан треба да му бидеме благодарни“, рече Голоб, цитиран од весникот. Кабинетот на германскиот канцелар.

Голоб нагласи дека официјалната посета на Шолц на 26 март е прва посета на германски канцелар на Словенија во последните 13 години.

На почеток