Свет

Белорусија одржува воени вежби во близина на границите со Европската унија и Украина

Масивни напади врз Украина: Русија напаѓа и од Белорусија

Белорусија денеска започна воени вежби во регионите кои граничат со Украина и членките на Европската унија Литванија и Полска, соопшти белоруското Министерство за одбрана.

Тридневните вежби во регионите Гомел и Гродно имаат за цел да ги обучат офицерите и единиците на територијалната одбрана како да ги бранат своите региони и како да дејствуваат во случај на вонредна состојба, објави Министерството на апликацијата за пораки Телеграм.

Белорусија, најблискиот сојузник на Русија, забележа влошување на односите со нејзините западни соседи и Украина во последниве години, особено откако Москва ја искористи белоруската територија како база за нејзината инвазија на Украина во февруари 2022 година.

На почеток