Свет

Ова се двете насоки на истрагата за исчезнувањето на малата Данка во Бор

Истрагата за исчезнувањето на Данка Илиќ (2) која исчезна минатиот вторник во Бањско поле во Бор се движи во два правци – едниот е претрес на просторот во населбата каде последен пат е видено девојчето, додека другата се однесува на снимката на девојче во Виена, за која се сомничи дека е исчезнатата Данка.

Потрагата по Данка влезе во деветти ден, а се уште не се знае што се случило со девојчето, ниту каде е.

Од исчезнувањето на девојчето, истрагата е насочена кон имотот на семејството Илиќ, како и градот Бањско поле, каде девојчето последен пат е видено. Теренот неколку пати бил пребаруван од екипа на урнатините, пожарникари, но ниту една трага не била пронајдена.

Претходните денови беа претресени и други куќи во Бањско поле, претресот беше проширен и надвор од населбата, но ништо не посочува каде е Данка. Со денови е зголемено присуството на полицијата во Бањско поле, а полицијата често ги легитимира сите што влегуваат во оваа населба.

Освен ова, истрагата се движи во друга насока.

Имено, за време на викендот се појави нова трага во врска со исчезнувањето на девојчето. Се појави видео од дете од Виена, за кое се сомневаат дека е Данка. Снимката на која се гледа непозната девојче, чија фигура поради квалитетот на видеото не може јасно да се види, а за која постои сомневање дека е направена во Австрија и дека е исчезнатата Данка Илиќ, ја крена јавноста на нозе.

Српски државјанин на станица во Виена забележал девојче кое физички наликува на двегодишно девојче Данка, во друштво на две жени за кои тврди дека се Ромки. Решил да ги сними и снимката да ја проследи до надлежните кои трагаат по Данка.

Поради ова српската полиција стапила во контакт со австриската полиција која интензивно работи на расветлување на сите околности поврзани со снимката, за да се утврди кој навистина се наоѓа на неа. Виенската полиција во повеќе наврати го објави споменатото видео.

Како што рекоа, се утврдува кој е на снимката, односно се работи на идентификација на жените кои се со детето.

На почеток