Свет

Жителите на Бањско поле загрижени за безбедноста на децата поради случајот со исчезнатата Данка

Жителите на Бањско поле кај Бор, каде на 26 март исчезна Данка Илиќ (2), немаат мир и по девет дена потрага по девојчето на тоа место и неговата околина. Освен што се загрижени за девојчето Данка, за Нова.рс велат дека стравуваат и за безбедноста на своите деца. Не ги пуштаат сами надвор, а од блиското игралиште повеќе не се слуша детски плач.

Големата потрага по Данка Илиќ трае веќе девет дена, освен полицијата од Србија која со денови работи на овој случај и ја истражува секоја трага што ќе се појави, случајот сега го истражува и полицијата во Австрија, по видеото снимено во Виена на кое се гледа дете кое наликува на исчезнатото девојче. Досега е извршено детално пребарување на теренот, полицијата и спасувачките служби ја прегледале секоја педа од поширокото подрачје на Бањско поле, но не нашле ништо што би можело да го расветли исчезнувањето.

Факт е дека се уште не се знае што се случило со малата Данка, дека поради одминувањето на времето и немањето конкретни информации се создаваат разни теории за тоа што се случило, стравот се вовлекол кај жителите на Бањско поле.

Репортерите на Нова.рс на лице место дознаа дека ова село е преполно со деца, недалеку од куќата од чиј двор исчезна Данка има игралиште и парк кои секогаш беа преполни со деца. Меѓутоа, откако Данка исчезна, ситуацијата значително се промени бидејќи мештаните се крајно загрижени. Жителката Ружа Кноп во интервју за порталот Нова.рс веднаш по исчезнувањето вели дека е многу загрижена за состојбата во селото.

„Никој не разбира како едно дете може да исчезне токму така. Кога ги чувам децата, знам дека секогаш ги држам цврсто и не ги пуштам од очи. За неколку дена треба да ми дојдат внуците, не знам како да се понашам, да ви кажам право. Јас сум исплашен. Постојано ги носев на игралиштето веднаш под нас, сега ќе размислам дали смеам да одам. Не знаев ни што се случи додека не ми се јави ќерка ми од Бор и рече дека исчезнало дете од соседството“, рече тогаш таа, раскажувајќи дека на денот на исчезнувањето видела голем број автомобили пред куќата, но мислев дека е роденденска забава.

Кога ги видела полициските возила сфатила дека ситуацијата е сериозна.

Загрижени се и помладите жители, кои како што потврдивме на лице место, никој не ги пушташе децата сами надвор, туку сега си играат под надзор на родителите или некој постар.

Инаку, Бањско поле е гратче кое се наоѓа веднаш до Брестовачка бања, недалеку од Бор. На имотот од кој минатиот вторник исчезна малата Данка порано живеело семејството на мајката на исчезнатото девојче. Како што ни кажаа соседите, семејството веќе некое време не живеело таму, но на денот на исчезнувањето се појавила Ивана Илиќ со две деца, што се случувало многу ретко, речиси еднаш годишно.

На почеток