Свет

„Каде е телото е моја грижа“: Застрашувачки детали од разговорите меѓу осомничените за убиството на Данка

„Тие кажаа на начинот на кој се случило, кој која улога ја одиграл. Меѓутоа, два дена по трагичниот настан, еден од нив се вратил, го зел телото и го пренел на друго место и не сака да признае каде го сокрил телото“, рече Чмолиќ.

Полицијата денеска ја продолжува потрагата по телото на Данка Илиќ (2), девојката која на 26 март беше убиена кај Бањско Поље.

Како што откри првиот човек на УКП, Нинослав Чмолиќ, денеска повторно ќе се претресуваат куќите на осомничените, како и поширокиот простор околу куќите, вклучително и септичките јами.

Чмолиќ откри и како течело сослушувањето на осомничените за убиството на Данка.

Како што истакна, осомничените детално го опишале извршувањето на делото, но кога станува збор за тоа каде е оставено телото на девојчето, нема соработка.

Чмолиќ рече дека потрагата по малата Данка траела 10 дена поради обемот на информации кои пристигнуваат, а кои морале да се проверат. Проблеми создадоа и временските услови.

„Клучната трага беше дека ги прегледавме камерите и утврдивме дека нивниот автомобил е еден од двата што поминале и останале во областа. Тој автомобил и возачите требаше да бидат идентификувани. Тие беа полиграфирани тој ден, но тие беа под влијание на алкохол. Имаа задоцнета реакција на прашањето дали сте го убиле детето, што не беше доволно за да им се одреди притвор“, изјави Цмолиќ за ТВ Прва.

Началникот на УКП рече дека автомобилот е одземен и дека се уште се врши вештачење, како и приватните автомобили на осомничените.

Чмолиќ изјави и што кажале осомничените на рочиштето во Обвинителството.

„Тие ја потврдија претходната приказна, детално опишаа што се случило, детално ја опишаа нивната улога, признаа се, но повторно главниот осомничен кој и го одзеде животот на малата Данка во автомобилот, на крајот застана и рече: „Каде што го сокрив телото. Не се сеќавам на тоа“, изјави Чмолиќ.

Тој истакна дека и возачот на автомобилот ја раскажал својата верзија на приказната која се поклопува со патникот.

„Возачот не знае каде е скриено телото. Патникот го знае тоа, меѓутоа, разговарале два-три дена потоа, а вториот му рекол: „Тоа е моја грижа, направив што требаше“. изјави Цмолиќ.

Двајца се приведени поради сомнение дека го сториле ова дело, а едното во обвинителството го признало делото, а другото се бранел молчејќи. Ним им е одредена мерка притвор до 30 дена.

На почеток