Свет

Дали Иран и Израел имаат нуклеарно оружје?

Израелската армија соопшти: Војната во Појасот Газа ќе трае цела година

Се претпоставува дека Израел има сопствено нуклеарно оружје, но поради официјалната политика на намерна двосмисленост, тоа нема ниту да го потврди ниту да го негира. Во светот постои консензус дека Израел има нуклеарно оружје.

Што се однесува до Иран, земјата (засега) нема нуклеарно оружје и негира дека се обидува да ја искористи својата цивилна нуклеарна програма за да стане држава со нуклеарно оружје. Минатата година Агенцијата на ОН за атомска енергија (МААЕ) откри честички на ураниум збогатени до 83,7% чистота во иранската нуклеарна централа Фордо, што е многу блиску до чистотата потребна за нуклеарно оружје. Иран тогаш рече дека „можеби имало ненамерни флуктуации во нивото на збогатување“.

Иран отворено збогатува ураниум до 60% чистота повеќе од две години, што го прекршува нуклеарниот договор со светските сили од 2015 година. Сепак, тој договор беше блиску до колапс, бидејќи во 2018 година американскиот претседател Доналд Трамп еднострано ги повлече САД од него и повторно воведе остри санкции кон Иран. Израел од самиот почеток се спротивстави на иранскиот нуклеарен договор.

На почеток