Магазин

Тажни сцени од Австралија: Насукани 160 китови, во тек е голема спасувачка акција

Околу 140 пилот-китови се насукаа денеска на западниот брег на Австралија во градот Дансборо, додека најмалку 26 веќе загинаа пред властите да успеат да ги спасат.

„Нашиот тим моментално ја проценува состојбата на китовите на плажа, а нашите тимови на вода се обидуваат да ги задржат животните заедно и подалеку од плажата“, соопшти австралиската управа за биолошка разновидност, според Асошиејтед прес.

Регионалниот офицер за заштита на дивиот свет, Пиа Куртис, рече дека за жал, исходот за пилот-китовите генерално не е добар по плажата бидејќи многу од животните умираат.

Надлежните ги повикаа граѓаните да не се обидуваат да спасуваат животни без инструкции од стручни лица, бидејќи во спротивно може да предизвикаат дополнителни повреди на животните и да го отежнат нивното спасување.

Овие китови се групирани на четири места оддалечени неколку километри. Во мешунките пилот-китови, т.н. затоа што се верува дека сите тие следат еден „пилот“, може да има од 10 до над 100 животни и тие живеат неразделно, што може да ја должи нивната добро позната тенденција да се насукаат сите заедно. на плажа, пишува BBC wildlife магазинот.

На почеток