Свет

„Повеќе деца беа убиени во Газа за шест месеци отколку во светот за четири години“

Шефот на Агенцијата на ОН за помош и работа за палестинските бегалци (UNRWA), Филипе Лазарини, рече дека во појасот Газа во изминатите шест месеци биле убиени повеќе деца отколку во сите светски конфликти во последните четири години заедно.

„За шест месеци беа убиени повеќе од 30.000 луѓе. Знаеме дека меѓу нив има 13.000 деца. Знаеме дека во Газа за шест месеци се убиени повеќе деца отколку во сите конфликти ширум светот во последните четири години. Затоа е без преседан по обем, како и по степен на уништување“, изјави Лазарини во интервју за ТАСС.

Тој додаде дека вкупно 180 работници на УНРВА се убиени во енклавата од почетокот на конфликтот меѓу Израел и палестинската милитантна група Хамас и дека не ја исклучува можноста правдата да се бара пред Меѓународниот кривичен суд за смртта на вработените. Лазарини тврди дека одредени земји бараат распуштање на УНРВА од политички причини за да спречат создавање независна палестинска држава.

„Јасно им го свртев вниманието на земјите-членки на ОН на фактот дека не смееме да се повлечеме бидејќи вистинската намера е да се распушти Агенцијата од политичка природа, што во иднина може да ги поткопа напорите кои водат кон политичко решение за палестинската држава”, рече тој.

Лазарини додаде дека не е запознаен со официјалниот предлог на Израел до ОН за распуштање на УНРВА и префрлање на нејзиниот персонал во друга агенција, како што објавија медиумите, но нагласи дека не е можно да се префрлат одговорностите на УНРВА, со оглед на бројот на персоналот во Газа. во споредба со другите агенции на ОН.

„УНРВА е многу повеќе од дистрибуција на храна, таа претставува здравствена заштита и образование, а тоа се услуги што ниту една друга организација не може да ги преземе. А единствената што ќе може да ја преземе ќе биде идната држава Палестина кога ќе имаме политичко решение“, потенцира Лазарини.

Тој додаде дека УНРВА ќе биде распуштен само кога ќе се најде решение за независна палестинска држава. Кон крајот на јануари, неколку земји, вклучително и САД, одлучија да го прекинат финансирањето на УНРВА, откако израелските власти обвинија дека некои од вработените во Агенцијата се поврзани со палестинското милитантно движење Хамас.

Лазарини рече дека еден од 12-те вработени бил вратен на работа по обвинувањата на Израел и дека повеќето земји продолжиле да ја финансираат Агенцијата, но дека САД не се меѓу нив.

На почеток