Скопје

Три избирачки места во Скопје на секои 26 до 36 секунди гласал по еден гласач во првиот круг од изборите

Во скопски Сарај, за три изборни места за првиот круг на претседателските избори имаше сомнежи за местење на избори. Податоците покажуваа дека за два часа, гласале и по 271 лице. Тоа би било невозможно, особено ако се има во предвид дека тоа е од 26 до 36 секунди по човек.

Најеклатантен пример е избирачкото место 2450 во с. Арнакиа каде во период од 11 до 13 часот гласале 271 лице што значи гласање по лице за 26 секунди.

Второ избирачко место е 2438 во село Глумово каде во периодот од 13 ддо 15 часот гласале 213 лица што значи гласање по лице за 33 секунди

Трето избирачко место е 2453 во Долно Свиларе каде во периодот од 11 до 13ч гласале 197 лица што значи гласање по лице за 36 секунди

Многу специфично е избирачкото место 2454 во с. Долно Свиларе каде за 24 гласови има помалку евидентирано гласови како вкупна бројка него излезеноста во 18 и 30. Исто така на ова избирачко место од 11 до 15ч гласале 293 лица од вкупно 526 и е гласано во овој период за 51 т.е 47 секунди по гласач.

Засега непознато е како на овие избори се одвива процесот на гласање, но и дали има зголемено присуство на полиција за превенција на изборни нерегуларности.

На почеток