Македонија

Силјановска-Давкова: Нема да патувам во Брисел ниту во светот освен ако не ме викнат

Гордана Силјановска Давкова денеска изјави
дека ќе се залага за развој на цврсти врски со соседните земји.

„Една од моите први изјави беше дека јас нема да патувам, ниту во Брисел, ниту во светот, освен ако не ме викнат. Туку, првите средби би сакал да ги имам со соседите. Ние мораме да градиме регионална политика. Само така и во ЕУ ќе бидеме посилни“, рече Силјановска Давкова.

Таа упати критика за ветото од Бугарија за членство на Северна Македонија во ЕУ.

„Не можам да не кажам дека ветото не го сметам за инструмент на градење пријателство и добрососедство. Очекувам Бугарија, бидејќи е во ЕУ, да го следи моделот на Шведска, Данска, Финска, кои беа главните поддржувачи на Летонија и Естонија“, посочи Силјановска Давкова.

На почеток