Свет

Страшно предупредување: Децата во градот Рафах се на „работ на опстанокот“

Шефот на ОН: Луѓето во Газа се толку гладни што ги запираат камионите со помош и веднаш јадат на улица

Децата во градот Рафах во јужниот дел на Појасот Газа се на „работ на опстанокот“ додека израелската армија го затвора граничниот премин Рафах.

Затворањето спречи испорака на хуманитарна помош, предупреди Канцеларијата на Обединетите нации за координација на хуманитарни прашања во својот последен извештај.

Во соопштението се наведува дека просечно 48 камиони хуманитарна помош и 166.000 литри дизел дневно влегувале во Појасот Газа додека израелски тенкови не го зазеле палестинскиот граничен премин Рафах во вторникот.

„Продолжувањето на блокадата на влезот на хуманитарна стока преку преминот Рафах и продолжувањето на непријателствата би имало сериозни последици за пристапот до храна“, предупредува во извештајот на ОН, пренесе Ал Џезира.

Последниот извештај го повторува претходното предупредување на агенцијата за деца на ОН, УНИЦЕФ, дека голем број деца од вкупно повеќе од 600.000 деца во Рафах веќе се на „работ на преживување“ и дека понатамошната израелска офанзива ќе ги открие децата. до „катастрофални ризици“.

На почеток