Свет

(Видео) Огромно невреме во Хјустон: Четворица мртви, градот во темнина

Силна бура со урагански ветрови го погоди Хјустон вчера, одземајќи најмалку четири животи, скрши високи прозорци и остави 800.000 домови без струја, потопувајќи голем дел од градот во темнина, рече градоначалникот. Поголемиот дел од центарот на Хјустон и неговата комерцијална област беа преполни со урнати далноводи и стакло од скршените прозорци по невремето, а сообраќајот и уличните светла низ градот беа намалени, рече градоначалникот Џон Витмир во интервју за локалната телевизија КРИВ.

Витмајр од градскиот оперативен центар за итни случаи рече дека невремето го погодило Хјустон, најнаселен урбан центар во Тексас на брегот на Персискиот залив, со ветрови од 129 до 161 километар на час.

„Пораката сега е да останеме дома“, повика тој, додавајќи дека државните училишта ќе бидат затворени во петок и дека локалните власти бараат од сите работници кои не се за итни случаи да го земат слободниот ден.

Градоначалникот потврди најмалку четири смртни случаи поврзани со невремето, главно од соборени дрвја. „Над 800.000 семејства во моментов се без струја“, додаде тој.

Градоначалникот рече дека лошото време изненадило многу жители и дека бил на бејзбол натпревар од помала лига кога се појавило невремето и тие имале многу малку време да се евакуираат. Националната метеоролошка служба исто така издаде предупредување за поплави во областа Хјустон поради обилните дождови поврзани со невремето.

https://x.com/Matt_TPJ/status/1791277562489983315

https://x.com/weswaitkus14/status/1791285653356822730

На почеток