Свет

(Видео) Украинците со еден удар уништуваат руски тенкови вредни милиони

Украинскиот одред ОНЕ објави видео на 8 мај на кое може да се види како беспилотно летало лебди над напуштен руски тенк Т-90М и крајно внимателно вметнува рачна граната М67 од американско производство низ отворениот капак. Најпрво од отворот се крева лесен чад, но потоа избувнува пожар и набрзо целиот резервоар е запален.

За само неколку моменти, најсовремен руски тенк вреден над четири милиони долари е сведена на јагленосано руина, сето тоа благодарение на граната од 50 долари испукана од беспилотно летало од 2.000 долари. Гранатите М67 се бескорисни кога се фрлаат на оклопот на тенкот, но доволна е само една за да се уништи возилото одвнатре, пишува Форбс.

Следниот ден, тимот објави уште едно слично видео, и тие се далеку од единствените. Овде се поставува прашањето, зошто Русите едноставно не ги затвораат отворите на тенковите што ги оставаат?

На почеток