Македонија

Ковачевски поднесе оставка и испрати допис до СДСМ

Димитар Ковачевски поднесе оставка од функцијата претседател на СДСМ по двојниот изборен пораз.

Како што објави „Скопје1“, тој Целосната содржина на писмото за оставка на Ковачевски, упатено до Извршниот одбор и до претседателката на Централниот одбор, Славјанка Петровска, ја прикажува неговата перспектива за изборните резултати и идната насока на партијата.

“Драги пријатели,

На 8 мај 2024 година, парламентарните и вториот круг од претседателските избори се одржаа во фер и демократска атмосфера, во согласност со европските стандарди, што претставува огромен исчекор како резултат на високиот степен на демократија, слобода на медиумите. и мирот и стабилноста што ги воспоставивме во изминатите години во земјата.

Им благодарам на нашите членови и симпатизери кои и покрај големиот пораз во првиот круг од претседателските избори, достоинствено излегоа на изборите во вториот круг и овозможија да се дојде до цензусот за избор на претседател на Р. Северна Македонија. Со тоа СДСМ уште еднаш го покажа и докажа својот врвен патриотизам и одговорност. Покажавме дека Македонија ни е најважна и така ќе биде секогаш.

На парламентарните и претседателските избори СДСМ доживеа пораз, кој и зададе тежок удар, не само од граѓаните, туку и од симпатизерите, дел од сегашните, како и дел од членовите на партијата организирани во друга политички субјект, а стимулирана и од поранешните носители. на високи партиски функции.

И раководството на партијата и јас имаме одговорност, како и сите именувани и избрани функционери, вклучително и сите партиски функционери на локално и централно ниво. Никој не е навистина без одговорност.

Овој резултат и создаденото јавно мислење веќе беше евидентно на локалните избори во 2021 година кога СДСМ доживеа пораз, по што партијата не ги анализираше изборните резултати како што налага Статутот и не ги лоцираше причините за поразот за да извлече соодветни лекции.

СДСМ ќе мора добро да погледне внатре, да размисли што направивме и кои се резултатите и слабостите во последните 4 години, можеби и во последните 7 години. И уште поважно, што треба да се направи за да се врати и врати довербата на граѓаните што ја изгубивме. Процесот на обнова мора да биде на сите нивоа.

Тој процес не смее да биде долг, но не смее да биде брз, спонтан и експресен. Тој процес на длабоки внатрешни промени и консолидација можат да го спроведат само оние кои се подготвени да се жртвуваат за иднината на партијата и демократијата во државата. Оние кои немаат никаков багаж, особено не такви карактеристики, за кои граѓаните го испратија СДСМ во опозиција и на локално и на централно ниво.

Согласно член 26 став 2 и став 4 барам да се свика Конгрес на СДСМ заради анализа на изборните резултати и изјавување доверба на органите на СДСМ, избрани од Конгресот, во поглед на изборните резултати. , со следниот дневен ред:

1. Избор на работно претседателство и претседател на Конгресот.
2. Извештај на претседателот на СДСМ за периодот декември 2021 до мај 2024 година.
3. Менаџмент извештаи
4. Извештај на CISH за парламентарните и претседателските избори одржани во 2024 година.
5. Единечна дискусија на делегатите на Конгресот за втората, третата и четвртата точка.
6. Изјава за доверба на органите на СДСМ избрани од Конгресот.

Според член 68б став 3, а врз основа на изборните резултати од парламентарните и претседателските избори во 2024 година, како и врз основа на очигледната пасивност на дел од членовите и симпатизерите на СДСМ, вклучително и мнозинството од избраните и именуваните функционери на централно и локално ниво, како високо морален чин, поднесувам оставка од функцијата претседател на СДСМ.

Истовремено го повикувам целото раководство на партијата истото да се направи вертикално од членовите на раководството, преку централните партиски тела, па се до општинските органи на партиското раководство.

Ваквиот чин е редовна процедура во сите европски и светски демократии, како што тврдиме и треба да биде практика на сите партиски раководства по изборен неуспех.

Барам ИО, претседателот на КО и КП на СДСМ да ги донесат сите потребни одлуки, акти и процедури согласно Статутот на СДСМ за организирање Конгрес на СДСМ заради анализа на изборните резултати и искажување доверба во органите на СДСМ и организирање внатрепартиски избори согласно статутот на партијата.

Првиот чекор во консолидацијата на СДСМ мора да биде враќање на идеолошката и вредносната матрица што ќе ги собере сите прогресивни сили на левиот центар во државата.

Вториот чекор треба да биде длабока кадровска промена и создавање силен кадровски потенцијал, со вистински и докажани социјалдемократи, со вредности и знаење, со чесност и енергија, со мотив и искреност во партијата.

Во овој процес на реконструкција, според статутот, сите мора да работиме со разум, чесно и со срце, без тесногради и ситни лични интереси. Треба да работиме во партиски интерес и да мотивираме вклучување на луѓе во органите и телата на партијата кои од партиските членови и граѓаните ќе бидат препознаени како автентични социјалдемократи, чие однесување се води од принципите и вредностите на социјалдемократијата.

И трето, да се реформира организациската поставеност на партијата што ќе овозможи целосна консолидација на СДСМ и враќање на победничките патеки.

Но, додека се одвива овој процес на внатрешна реконструкција, не можеме и не смееме да ја занемариме нашата одговорност кон државата и граѓаните. И затоа СДСМ и коалицијата треба и мора да бидат одговорна, силна, принципиелна и државничка опозиција.

Сегашниот систем во кој живееме повеќе се грижи за ПР отколку за суштината, за површината отколку за длабочината. Граѓаните со право се незадоволни и не веруваат во ништо. Многуте кризи придонесоа голем број наши граѓани да се иселат, да се чувствуваат несигурни, обесправени и без верба во својата земја. Корупцијата на секое ниво, личните интереси, долгата евроинтеграција и изневерените очекувања на граѓаните, нискиот просечен раст на економијата во изминатите три децении, непотизмот, бизнис интересите, етничката професионалност, се само дел од главните дефекти на систем, кој ја јаде и уништува државата и кој конечно мора да се промени. Таа промена треба да почне од СДСМ, која ќе може прво да ја препознаат членовите и симпатизерите на партијата, за да ја препознаат и граѓаните.

Во изминатите две години најважно ми беше што во услови на најголема и тотална криза никого не оставивме сам, се грижевме за сите, и за младите и за пензионерите и за работниците и земјоделците ги зголемивме платите и пензиите и ја намаливме невработеноста на најниско ниво од тешката и долга транзиција на деведесеттите. Не ги користев кризите како изговор или бегство од проблеми. Напротив, работев како што знаев и умеев, чесно, директно, чесно и посветено да помогнам на државата и на граѓаните и знам дека постигнавме многу и дека за некои работи времето ќе потврди дека сме биле во право.

Како што кажав во изборната ноќ, им порачувам на сите оние кои мислат дека гласањето било против Европа или ќе се обидат да ја искористат можноста да го блокираат природниот пат на Македонија кој води кон Европската Унија, блокирањето на патот кон Европа нема само да донесе голем пад. во нашиот животен стандард, но ќе ги зголеми етничките тензии во земјата, ќе ги наруши односите со нашите соседи и ќе не изложи на безбедносен ризик што никој навистина не може да процени колку може да биде голем. Нема средина за земја како Македонија. Нема играње со две столчиња. Тоа е или напред или назад. Местото на Македонија е во НАТО и во Европската Унија. Местото на Македонците со нивниот македонски јазик, македонска култура и македонски идентитет е во Европската Унија, место каде што припаѓаат сите останати граѓани на Северна Македонија, без разлика на нивната етничка или верска припадност.

Ми беше чест да ја водам СДСМ повеќе од 2 години, да ја водам македонската Влада, а тоа ќе го почувствувам како силен мотив за мојот натамошен ангажман во претставувањето на социјалдемократските, прогресивните и евроатлантските вредности на нашата земја.

Сакам да се заблагодарам за соработката на моите колеги, во Владата и во партијата.

Сакам да им се заблагодарам на сите прекрасни членови на СДСМ кои и во најтешките времиња не калкулираа поради лични амбиции и интереси, туку се бореа за партијата, не внатрепартиски. Тие се најголемата вредност на СДСМ.

Поминавме заедно тешки години, време на кризи, години на тешки, но големи одлуки за државата, бевме изложени на јавен притисок, неосновани закани и линчови, се жртвувавме за нашата татковина, и нема поголема жртва од тоа.

Нема поголемо задоволство од работа водејќи се од социјалдемократските вредности во кои верувате уште од мали нозе. Но, исто така, нема поголема сатисфакција кога знаете дека сте дале се од себе за земјата во која сте родени и која ја сакате“, напиша Ковачевски.

На почеток