Свет

ЕУ и Америка на иста страна: Треба да се заштитиме од Кина

Американскиот министер за финансии Џенет Јелен во вторникот изјави дека САД и Европа мора да одговорат на кинеската индустриска политика на „стратешки и обединет начин“ за да го одржат производството на двете страни на Атлантикот.

Зборувајќи за важноста на американско-европскиот сојуз, Јелен во Франкфурт рече дека вишокот на индустриски капацитет на Кина ги загрозува и американските и европските компании, како и индустрискиот раст на земјите во развој, пренесува Ројтерс.

„Кинеската индустриска политика може да изгледа далечна додека седиме овде во оваа просторија, но ако не одговориме стратешки и обединето, одржливоста на бизнисот и во нашите земји и во светот може да биде загрозена“, рече американскиот министер за финансии.

Една недела претходно, американската администрација објави нови големи царини за кинеските електрични возила (ЕВ), соларни производи, полупроводници, делови за батерии, челик и други стратешки индустриски производи. Јелен ги предупреди кинеските власти во април дека САД нема да го прифатат нивното прекумерно производство на овие стоки, што ќе ги преплави светските пазари со евтин извоз.

Јелен, кој доби почесна диплома од Франкфуртската школа за финансии и менаџмент, рече дека Европската унија и другите преземаат слични чекори за да ја искористат својата јурисдикција за да ги истражат потенцијалните трговски мерки за кинеските електрични возила и други производи.

На почеток