Свет

Дачиќ: Резолуцијата за Сребреница е незаконска во два случаи, нејзините ефекти ќе бидат ограничени по обем

Дачиќ: Американските санкции против Вулин се политичка одлука поради Русија

Вицепремиерот на Владата на Србија и министер за внатрешни работи Ивица Дачиќ денеска оцени дека Резолуцијата за Меѓународниот ден на сеќавање на геноцидот во Сребреница, која беше усвоена на Генералното собрание на Обединетите нации, е „незаконска во два случаи”, бидејќи, прво, нема никаков легитимитет, ниту законитост од Босна и Херцеговина, бидејќи Претседателството не ја донесе таа одлука. А второто прашање е дека Генералното собрание нема право да стави на дневен ред нешто што е на дневен ред на Советот за безбедност без одобрение на Советот за безбедност, а минатата недела имаше седница на Советот за безбедност за Босна и Херцеговина“, изјави Дачиќ за Радио и телевизија на Србија.

Тој изјави дека ваквите резолуции не се правно обврзувачки и дека ефектите, во однос на тој ден и настан, ќе бидат „ограничени по обем“ поради бројот на гласови, додека индиректните ефекти се потенцијално разделувачки во регионот и „предизвикуваат различни дејства кои допрва може да следат“.

„Како што слушнавте од Бошњаците, односно од муслиманите и нивните политичари, многу од нив сега веќе размислуваат за можноста да покренат некои нови судски процеси, ревизии на тие судски процеси. Минатиот пат се обидоа да ја разгледаат тужбата пред Меѓународниот суд на правдата и Меѓународниот суд на правдата ја одби бидејќи немаа правна идентификација, бидејќи ја немаа одлуката на Претседателството, а нема да ја имаат сега“ рече Дачиќ.

Говорејќи за ставот на Србија во врска со најавата на претседателот на Република Српска, Милорад Додик, дека до неговите колеги во Сараево ќе биде испратен предлог за мирно раздружување, Дачиќ рече дека се што е во согласност со Дејтонскиот договор и се што е дел од договорот на сите три народи е прифатлив за ентитет на Србија.

„Го почитуваме територијалниот интегритет на Босна и Херцеговина, исто како што го почитуваме интегритетот и независноста на Република Српска воопшто, и ќе реагираме против секој обид за прекршување на Дејтонскиот договор, односно за укинување на Република Српска“, рече Дачиќ.

На почеток