Свет

Мексико ја избра Клаудија Шајнбаум за прва жена претседател со убедлива победа

Клаудија Шајнбаум беше избрана за прва жена претседател на Мексико, со најмалку 58,3 отсто од гласовите, според брзото пребројување на изборната комисија на Мексико.

Најблискиот ривал, Ксочитл Галвез од опозициската коалиција, доби најмалку 26,6 отсто од гласовите, додека Хорхе Алварез Мајнез, кандидатот на центристот Мовимиенто Сиудадано, е трет со најмалку 9,9 отсто од гласовите, пишува Гардиан.

Брзото пребројување беше одложено неколку пати без објаснување од страна на изборната комисија, што го натера Галвез да фрли сомнеж во неговата веродостојност, и покрај огромниот јаз во излезните анкети. „Гласовите се таму. Не смееме да дозволиме да ги кријат“, напиша Галвез на X.

Како што доаѓаа резултатите, поддржувачите на владејачката партија Морено на Шајнбаум отпатуваа на симболичниот главен плоштад во Мексико Сити, Зокало, каде што Шајнбаум требаше да одржи победнички говор.

На почеток