Македонија

Васиќ Бозаџиева и без противкандидатката не доби поддршка за претседателка на Уставен суд

Судијката Ана Павловска-Данева се повлече од трката за претседател на Уставниот суд, потврдија претпладнево од Судот. Сепак, и покрај оваа нова околност, која доаѓа по викенд-паузата, нејзината, условно кажано, противкандидатка Татјана Васиќ-Босаџиева, повторно не успеала да го добие потребното мнозинство гласови за да биде избрана на чело на Уставниот суд.

Имено, според информациите од Уставен, во денешниот прв круг од гласањето како единствен кандидат за функцијата претседател била предложена само Васиќ-Бозаџиева.

Сепак, по гласањето, таа повторно го немала потребното двотретинско мнозинство, односно за неа не гласале најмалку шест од вкупно деветтемина судии кои го сочинуваат Уставниот суд.

Според најавите, попладне треба да се одржи нов круг гласање на кој секој уставен судија може да предложи свој кандидат за функцијата претседател.

На почеток