Свет

Германија е во огромен проблем, опасноста е се поголема

Германија бара заплена на повеќе од 720 милиони евра замрзнати руски средства

Опасноста од исламистички терористички напади во Германија е значително поголема од претходните години, делумно и поради војната во Газа, се вели во информацијата на службата за заштита на уставот.

„Ризикот од џихадистички напад е поголем отколку што беше.“, изјави за ДПА претседателот на службата, Томас Халденванг.

Шефот на внатрешната разузнавачка служба наведе различни фактори кои го зголемуваат ризикот од терористички напади, вклучително и оние на радикализирани поединци. Една од нив е дека талибанците во Авганистан генерално ги поддржуваат џихадистичките идеи.

,,Палењето на Куранот во Скандинавија и израелската воена операција во Појасот Газа исто така придонесоа за „почнување на спиралата на радикализација.”

„Ситуацијата на Блискиот Исток по терористичкиот напад на Хамас е дефинитивно уште една причина за зајакнување на заканата од исламистичкиот тероризам.”

Тој рече и дека е тешко да се одреди која е најголемата безбедносна закана.

„Во моментов имаме три проблематични области – закана од исламистички тероризам, вжештената клима во општеството, пред се поради десничарскиот екстремизам кој ги вклучува исламофобијата и ксенофобијата, како и влијанието и шпионските активности на странските земји“, рече Халденванг.

Освен тоа, расте и заканата од насилен, левичарски екстремизам.

На почеток