Македонија

Наш проблем е Украина! Тие веројатно ќе добијат почеток на преговори, посакувам и ние да станеме членка на ЕУ, порача Сиљановска

Соочени сме со насушна потреба од нов Маршалов план. Она што по Втората светска војна го направија САД за разурнатата Европа, сега Европа е во можност да го стори за Украина, земја која, исто како и ние, секогаш била дел од Европа, историски, културно, а сега веројатно ќе стане и политички.

Ова денеска го изјави претседателката Гордана Сиљановска-Давкова по учеството на Конференцијата за обнова на Украина, што се одржува во Берлин, изразувајќи надеж дека, како што рече, македонската и украинската иднина ќе биде во Европската Унија.

„Итната потреба од нов Маршалов план е очигледна. Исто како што САД и помогнаа на повоена Европа, Европа сега има капацитет да ја поддржи Украина. Нашата усогласеност со европската заедничка и безбедносна политика е јасна. Како членка на НАТО, ние не само Посветуваме два отсто од нашиот БДП за помош на Украина, но и нудиме политичка, воена и економска помош“, истакна претседателот Силјановска Давкова.

Претседателката рече дека ја тревожи ноторниот факт дека европска заедница настанала како мировен проект во 50-тите години на минатиот век. Посакува и ние да ставиме крај на, како што рече, оваа сага од 23 години и да ги почнеме преговорите со Европската Унија.

„Конференцијата е продолжение на серијата годишни настани на високо ниво посветени на брзо закрепнување и долготрајна реконструкција на Украина, по почетокот на руската воена агресија“, рече таа.

Силјановска Давкова ги призна ограничувањата на Македонија во обезбедувањето значителна економска помош во споредба со поголемите земји, но го истакна нејзиниот потенцијален придонес во други области. Тргнувајќи од сопственото искуство на Македонија по распадот на поранешна Југославија, таа ги истакна вредните лекции и помош што земјата може да и ги понуди на Украина во нејзините напори за обнова. И покрај економските ограничувања, Силјановска Давкова изрази решеност да продолжи да ја поддржува Украина во различни капацитети.

„Неподелено беше мислењето дека е потребна емпатија и разборање во моментот. Треба да се подготви обновата на Украина, дури и кога сѐ уште трае војната. Ние и досега покажавме дека сме на линија на европската надворешна и безбедносна политика. Не само што ѝ помагаме на Украина, како членка на НАТО, со издвојување од 2 отсто од бруто-општествениот производ на НАТО, влегуваме во 18-те држави со највисоки издвојувања, туку и како што можеме политички, воено, па и економски ѝ помагаме на Украина“, рече таа.

Обраќајќи им се на присутните на конференцијата, претседателката Силјановска Давкова ја подвлече потребата од справување со предизвиците како што се корупцијата и прашањата за управување, кои често ги придружуваат постконфликтните сценарија.

Вознемирувачка реалност е отстапувањето од основната цел на Европската заедница како мировен проект. Првично замислен да го поттикне вечниот мир на Кант, сега се бориме со суровата реалност на конфликтот. Останувам со надеж дека по војната Европа решително ќе се изјасни „никогаш повеќе“, рече Силјановска Давкова.

На почеток