Свет

Кина во неволја: 27.000 луѓе евакуирани

Апокалипса во Њујорк: еден загинат во катастрофалните поплави, граѓаните добија итно предупредување

Околу 51.500 луѓе во Нанпинг, Санминг и други градови во источната кинеска провинција Фуџијан беа погодени од обилни врнежи, а локалните власти соопштија дека речиси 27.000 жители се евакуирани.

Провинциските власти за контрола на поплавите соопштија дека повеќе од 3.133 хектари земјоделски култури се оштетени во Фуџијан, пренесе Ксинхуа.

Од понеделник до денес, 386 општини во 55 области на ниво на окрузи низ Фуџијан забележаа акумулирани врнежи од повеќе од 100 мм.

Највисоки врнежи се забележани во градот Хуангкенг во градот Нанпинг, над 581 мм, соопштија локалните метеоролошки власти.

Откако обилните дождови ја погодија провинцијата, локалните тимови за одговор при итни случаи, опремени со возила за производство на електрична енергија и генератори на струја, им помогнаа на погодените домаќинства во Нанпинг да ја вратат електричната енергија.

На почеток