Свет

Макрон: Победата на екстремната десница на изборите ќе доведе до граѓанска војна во Франција

Макрон како Адолф Хитлер-Скандалозни плакати во Авињон

Францускиот претседател Емануел Макрон рече дека екстремно десничарската партија Национален собир (РН) и левичарската коалиција Нов народен фронт, и двајцата фаворити на парламентарните избори на 30 јуни и 7 јули, ризикуваат да ја втурнат Франција во граѓанска војна.

Макрон за подкастот на „Генерација направи го сам“ изјави дека манифестот на екстремно десничарската РН, предводена од Марин Ле Пен и новата млада ѕвезда Џордан Бардел, се заснова на „стигматизација или поделба“.

„Мислам дека решенијата што ги дава екстремната десница не доаѓа предвид, бидејќи тие ги категоризираат луѓето во однос на нивната религија или потекло и затоа водат до поделби и граѓанска војна“, рече Макрон.

Истата критика Макрон ја упати и кон екстремно левичарската „Франција неосвоена“ (ЛФИ), која е дел од пошироката левичарска коалиција „Нов народен фронт“.

„Зад неа е граѓанска војна затоа што вие исклучиво ги категоризирате луѓето според нивните религиозни ставови или заедницата на која припаѓаат, што некако ја оправдува изолацијата од пошироката национална заедница, а во овој случај би имале граѓанска војна со оние кои не делат истите тие вредности“, рече Макрон.

Запрашан да одговори на коментарите на Макрон, претседателот на РН Џордан Бардела, кој се смета дека ќе биде нов премиер доколку РН освои најмногу гласови на изборите, му одговори на Макрон велејќи дека претседателот „не треба да го кажува тоа“.

Лидерот на ЛФИ, Жан-Лук Меланшон, исто така, ги осуди коментарите на Макрон во интервју за ТВ Франс 2, велејќи дека политиката на Макрон довела до граѓански немири, како на пример на француската прекуморска територија Нова Каледонија.

Коментарите на Макрон дојдоа неколку часа откако РН го објави својот изборен манифест, кој ветува ограничување на имиграцијата и ставање крај на правата на државјанство за децата родени и израснати во Франција од странски родители.

На промоцијата на манифестот во Париз, Бардела рече дека долгорочен приоритет на партијата е „да ја врати Франција на нозе“ со воведување „неопходна легислатива против исламистичките идеологии“. Детали за овој план не беа дадени.

На почеток