Македонија

Ципрас: ЕУ и меѓународната заедница јасно да ги кажат последиците од непочитувањето на Договорот од Преспа

Поранешниот грчки премиер и еден од потписниците на Преспанскиот договор, Алексис Ципрас бара од меѓународната заедница, а особено ЕУ, јасно да ги кажат последиците што непочитувањето на Договорот од Преспа ќе ги има врз регионот, а особено врз иднината на Македонија.

Ципрас вчера претседаваше во Стразбур со Комитетот, а според информациите од Грција, фокусот бил ставен на важноста на Договорот од Преспа за мирот, стабилноста и европската перспектива на Западен Балкан, особено во време на големи предизвици во регионот.

На состанокот учествувал и поранешниот грчки премиер Јоргос Папандреу, а посебна покана за учество добиле професорите Константинос Филис од Грција и Кристијан Фидановски од Северна Македонија.

На почеток