Свет

Марк Руте официјално нов генерален секретар на НАТО

Холандскиот премиер во заминување Марк Руте е избран за нов генерален секретар на НАТО.

Во среда, 26 јуни 2024 година, Северноатлантскиот совет одлучи да го назначи холандскиот премиер Марк Руте за следен генерален секретар на НАТО, наследувајќи го Јенс Столтенберг.

Руте ќе ги преземе своите должности како генерален секретар од 1 октомври 2024 година, кога му истекува мандатот на Столтенберг по десет години на чело на Алијансата.

На почеток