Свет

Украински министер во Дубровник: Може да има нова војна

Украинскиот министер за надворешни работи Дмитро Кулеба денеска изјави дека Украина не само што треба да ги врати границите и да ја бара Русија на одговорност, туку и да создаде реалност во која нова војна ќе биде невозможна.

„Како што знаеме од нашата понова историја, како и од историјата на другите региони, мирот без правда води до нова војна. Затоа, целта не е само да се стави крај на војната, туку да се создаде реалност во која мирот ќе биде праведен и траен, а новата војна ќе стане невозможна“, рече Кулеба на панел дискусијата на Форумот Дубровник во Хрватска, Министерството. соопштија од Украина.

Во овој контекст, Кулеба укажа на клучната улога на Мировниот самит и истакна дека ќе продолжи да соработува со земји од сите делови на светот за изнаоѓање решенија кои ќе овозможат воспоставување праведен мир.

Според него, Мировниот самит во Швајцарија ги собрал земјите од целиот свет и покажал дека сите имаат нешто заедничко.

„Тоа нешто е Повелбата на ОН, принципите на меѓународното право и потребата од почитување на суверенитетот и територијалниот интегритет на земјите. И кога ќе видиме дека сите овие земји се подготвени да бидат заедно и да дејствуваат, тоа секако го поттикнува верувањето дека е можен праведен и траен мир“, истакна Кулеба.

Како што истакна, патот до праведен и траен мир не е лесен, но нема алтернатива.

Тој рече дека светот мора да ги избрише линиите на другите за да обезбеди почитување на принципите кои ни овозможуваат на сите да живееме и да напредуваме.

„Има работи кои не обединуваат сите и ги бришат тие разлики. Тоа е желбата да се живее во мир и да се развива. За Украина тоа значи мир и обнова, што секако е предуслов за развој“, истакна Кулеба.

На 28 и 29 јуни во Хрватска се одржува 17. Дубровнички форум, кој е поделен на низа панели, каде НАТО, деминирање на Украина, подобро поврзување на Западот и глобалниот југ, иницијативата за три мориња, безбедноста на синџирот на снабдување, иднината ќе се разговара за Европа, Западен Балкан и Африка и други теми.

На почеток