Свет

Уште еден напад врз политичари: Се огласи премиерот на Франиција

Во Франција пронајдени телата на жена и нејзините четири деца, потрагата по таткото е во тек

Францускиот премиер Габриел Атал денеска изјави дека кандидатката и владина портпаролка Приска Тевена, како и членови на нејзиниот изборен тим, биле нападнати од четири лица додека лепеле изборни плакати.

„Насилството и заплашувањето немаат место во нашата демократија. Немаат место во нашата Република“, напиша Атал на X.

Лидерот на десничарскиот штрајк „Национален собир“, Џордан Бардела, исто така го поддржа Тевено, како и кандидатката на крајната десница Мари Доса, која вчера изјави дека била нападната, истакнувајќи дека има намера да стане премиер кој ќе ги заостри санкциите за вакви инциденти.

„Ја изразувам мојата целосна поддршка на нашиот кандидат Мари Доша и г-ѓа Приска Тевено, кои беа нападнати. Имам намера да бидам премиер кој ќе го врати авторитетот на државата и кој значително ќе ги заостри санкциите“, напиша тој на X.

На почеток