Свет

Во украинската војска избила кавга, објавени се обвинувањата реку медиумите

Војниците од 206-от украински баталјон јавно се пожалија дека не добиваат доволно поддршка од 41-та бригада. Припадниците на 206-от баталјон, единица на 241-та бригада на силите за територијална одбрана на Украина, беа распоредени во 41-та бригада во секторот Торек минатиот месец, бидејќи руската војска ја интензивираше офанзивата во областа.

„Немаме поддршка. Ние сме лесна пешадија, сили за територијална одбрана, а нашето оружје вклучува митралези и минофрлачи. Добиваме мисии со кои можеби дури ни Третата јуришна бригада, и покрај нејзините млади луѓе и оружје, не можеше да се справи“, рече тој.

Командант на вод во 206-тиот баталјон, зборувајќи за „Украинска правда“ под услов да остане анонимен рече:

„На пример, имавме борбена мисија да испратиме 10 војници зад непријателските линии и да го нарушиме нивното снабдување. Мојот вод оваа година е исполнет со само двајца војници кои ни беа распоредени пред една недела. Едниот имаше 47 години, а другиот 56. И двајцата не беа во најдобра здравствена состојба, а подоцна беа однесени“.

„Нашиот баталјон е секогаш поврзан со бригада. Силите за територијална одбрана функционираат како резервa. Ако сакате да нѐ третирате како нормална бригада, тогаш размислете колку луѓе имаме и дајте ни мисии имајќи го предвид нашиот број. На пример , вака соработувавме со 54-та бригада на фронтот Соледар“, објасни тој.

Територијалната одбрана е воена резервна сила која потекнува од неформални доброволни баталјони формирани како одговор на инвазијата на Донбас во 2014 година од страна на проруските сепаратисти.

Незадоволството од развојот на настаните не го криеше и Роман Кулик, заменик командант на 206-от баталјон. „Дадени ни се апсолутно луди мисии, кои се наменети за маринци или, во најмала рака, нови единици натоварени со 20-годишни спортисти и опрема“, нагласи тој.

„Реалноста дека нашите луѓе се со физички и психички лузни поради повеќегодишната сеопфатна војна и дека има целосен недостаток на средства и муниција за поддршка на војниците. Но, сето тоа се игнорира“, продолжи тој.

Командантот на водот во 206-от баталјон смета дека падот на јужниот дел на украинскиот Њујорк е предизвикан од недостатокот на луѓе во неговиот баталјон и несоодветните инструкции на 41-та бригада. Во изминатите неколку дена руските сили напредуваа повеќе од три километри од окупираната Новоселивка.

Командантот на водот се пожали и дека нема подготвени позиции на њујоршкиот фронт и покрај тоа што линијата на фронтот остана иста од операциите во 2014 и 2015 година. „Украинска правда“ го контактираше офицерот за медиуми на 41-та бригада, но не доби одговор.

Во втората половина на јуни, Русите почнаа да се движат по фронтот Торек, особено кон градот Торек и Њујорк. Пред ова, руските сили не напредуваа во овој сектор на фронтот од почетокот на целосната инвазија.

Според украинската правда, офанзивата била можна од две причини. Прво, украинската разузнавачка служба не го препозна трупањето руски сили и средства во окупираната Хорливка. Второ, Русите ја искористија ротацијата на украинските единици. 24-та бригада се движела од Торек во Часив Јар, додека 41-та бригада од Часив Јар во Торец.

На почеток