Македонија

Нови цени на горивата

Регулаторната комисија за енергетика, водни услуги и услуги за управување со комунален отпад на Република Северна Македонија (РКЕ) донесе Одлука со која се врши намалување на малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 0,41 % во однос на одлуката од 8.7.2024 година.

Референтните цени на нафтените деривати на светскиот пазар во споредба со претходната пресметка бележат намалување во просек: кај бензините за 0,413%, кај дизелот 1,546% , кај екстра лесното масло за 2,361% и кај мазутот намалувањето е за 2,104%.

Курсот на денарот во однос на доларот во изминатиот период по кој беа формирани цените со претходната пресметка е понизок 0,554%
Од 12.7.2024 година од 00:01 часот максималните цени на нафтените деривати ќе изнесуваат:

Моторен бензин​ЕУРОСУПЕР БС – 95​​ 84,00 (денари/литар)
Моторен бензин​ ЕУРОСУПЕР БС – 98​​ 86,00 (денари/литар)
Дизел гориво​ЕУРОДИЗЕЛ БС (Д-Е V)​ 77,00 (денари/литар)
Масло за горење​Екстра лесно 1 (ЕЛ-1)​ 75,50 (денари/литар)
Мазут М-1 НС​​​​​​ 47,625 (денари/килограм)
Малопродажната цена на Мазутот М-1 НС се намалува за 1,009 ден/кг и сега ќе изнесува 47,625 ден/кг.
Малопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98, како и на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) и на Екстра лесното масло за домаќинство на (ЕЛ-1) не се менуваат.

Напоменуваме дека ова се максималните цени на нафтените деривати од 00:01 часот на 12.7.2024 година. Трговците на големо и трговците на мало со нафтени деривати и горива за транспорт можат да ги формираат цените на одделни нафтени деривати и горива за транспорт и пониско од највисоките утврдени цени.

На почеток