Свет

19-годишното момче од Индонезија преживеа 49 дена на отворено море

Алди Новел Адиланг ја чувал рибарската колиба на вода поставена на 125 километри од брегот, кога силни ветрови ги искинале јажињата на кои се држела и го однеле на отворено море во средината на јули.

Ветровите го носеле 19-годишното момче илјадници километри, до Гуам, каде го нашол рибарски брод.
Откако го однеле ветровите, почнале да му се намалуваат залихите храна, па ловел риба и ја печел на дрвените даски што ги корнел од колибата

Намената на рибарската колиба е да биде мамка за рибите, а работата на Алди била да ги пали светилките што ги привлекуваат рибите.

Секоја недела, некој од неговата компанија му носел залихи храна, вода и гориво и ги земал уловените риби.

Откако го однеле ветровите, почнале да му се намалуваат залихите храна, па ловел риба и ја печел на дрвените даски што ги корнел од колибата.Намената на рибарската колиба е да биде мамка за рибите, а работата на Алди била да ги пали светилките што ги привлекуваат рибите.

Според службите, момчето честопати било исплашено и плачело додека лутало низ отворено море, незнаејќи дали ќе преживее.

Секојпат кога ќе видел голем брод му се разгорувала надежта, но повеќе од 10 бродови го одминале без да го забележат.

На 31 август го спасил панамскиот брод МВ Арпеџо во близина на Гвам.

Стигнал во Јапонија на 6 септември, а два дена подоцна се вратил во Индонезија каде повторно бил обединет со неговото семејство.

Кликни за да коментираш

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

На почеток