Македонија

Заев: Четири работи ќе се променат во нашиот Устав

Премиерот Зоран Заев во вечерашното гостување на ТВ Телма, на поставено прашање од страна на публиката рече дека Уставот ќе претрпи четири промени, а тоа би поминало во Собрани со еден амандман.

Промените кои ќе треба да се направат доколку референдумот успее, ги потенцираше Заев:

  1. Додавање на географската одредница
  2. Преамбула за зајакнување на конститутивните елементи на државноста преку АСНОМ
  3. Член 3 – Зајакнување на непостоењето на аспирации надвор од територијата на Македонија, односно неповредливоста на границите. Да биде како во уставите на сите земји членки на ЕУ
  4. Член 49 – Останува грижата за дијаспората комплетно, но по стандарди на ЕУ, како што стои во земјите членки на ЕУ
Кликни за да коментираш

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

На почеток