fbpx
саб. Мај 23rd, 2020

Скопје1.мк

види, слушни, прочитај

Мицкоски: Овој значаен ден за Влашката заедница претставува афирмација на нивната култура и традиција

Дозволете ми во мое лично име и во име на ВМРО-ДПМНЕ, на сите припадници на влашката етничка заедница да им го честитам празникот 23-ти мај – Националниот ден на Власите, се вели честитка по повод 23 Мај, Национален ден на Власите од Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ  Христијан Мицкоски.

Овој значаен ден за Влашката заедница претставува афирмација на нивната култура и традиција.

Нивниот придонес за градењето на основните човечки вредности во нашето општество, но и во изградбата на нашата заедничка држава Македонија е значајно голем.

Денес власите исто како и другите заедници поминуваат низ заедничките предизвици, економска неизвесност, здравствена криза, несигурност и ерозија на моралните вредности наметнати од неодговорното лидерство на државата. Положбата на заедниците не се подобрува со убави зборови, туку со работа, стратегија и конкретен план.

Во овие тешки моменти за нашата земја посакувам добро здравје, надминување на предизвиците и подобар живот за Власите и за сите граѓани на Република Македонија.

Нека ваквите празници бидат повод за заедничка заложба за благосостојбата и просперитет на нашата држава, се вели во честитката од Мицкоски.

фото: Архива