fbpx
чет. Окт 1st, 2020

Скопје1.мк

види, слушни, прочитај

Филипче до Зибери: Tоа што сте во изборна кампања не ви дава за право да изнесувате невистини

Препукувањата меѓу министерот за здравство, Венко Филипче и директорот на Центарот за јавно здравје-Скопје, Арбен Зибери и натаму продолжуваат. Откако Филипче најави разрешување, а Зибери се правдаше дека има право на политички ставови изразени преку социјалните мрежи, министерот му порача дека тоа не му дава за право да изнесува лаги и да ја урнисува довербата во Комисијата за заразни болести.

„Tоа што сте во изборна кампања не ви дава за право да изнесувате невистини и да ја поткопувате работата и одлуките на Комисијата за заразни болести. Четири месеци градиме доверба и работиме транспарентно. Во ниеден момент не донесовме политички мотивирани одлуки и ова вие добро го знаете. Вашата изјава е неточна, штетна и пред сѐ неколегијална, што исклучително ме загрижува. Моја должност како министер меѓу другото е да го штитам угледот на колегите од комисијата и нивните стручни одлуки. Верувам дека разбирате каква штета нанесувате во овие чувствителни моменти кога заеднички се бориме за иста цел. Го ценам придонесот на сите кои се борат со епидемијата, вклучително и вашиот, но нема да дозволам политичко поентирање на сметка на епидемијата“, му врати Филипче на Зибери.

Преписките меѓу министерот и директорот доаѓаат откако Зибери на социјалните мрежи објави дека како член на Комисијата за заразни болести, дал придонес за отворање на границите, со цел, тие да дојдат и да гласаат за Албанец да биде избран за премиер. Филипче ја оцени изјавата како евтина и лоша предизборна реторика и најави правни консултации за разрешување на Зибери. По ова, директорот на Центарот за јавно здравје-Скопје, му порача на Филипче да престане да ја злоупотребува говорницата за изборни цели.

фото: Архива