fbpx
вто. Јун 30th, 2020

Скопје1.мк

види, слушни, прочитај

(ВИДЕО) Колев: ГДУ се залага за намалување на бројот на пратеници во Собранието на 90 по моделот на Словенија

Претседателот на ГДУ Петар Колев придружуван од носителот за ИЕ 5 Даниел Јорданоски и кандидатите за пратеници денеска во Охрид ги  соопштија партиските приоритети за овие избори.

„За нас главен приоритет е реформата во администрација и промената на политичкиот ситем. ГДУ се залага за намалување на бројот на пратеници во Собранието на Р Македонија на 90 по моделот на Словенија, а во вториот мандат нашите размислувања се дека македонската демократија може да функционира и со 61 пратеник. Собранието е гласачка маѓина, премногу скапа за граѓаните на Македонија. Над 7 милиони евра се трошат на основа на бруто плата за пратеници во Собрание“, истакна меѓу другото Колев.

Видео изјавата од претседателот на ГДУ Петар Колев целот во продолжение.