Актуелно

Тајланд го легализираше одгледувањето марихуана, владата донира милион садници

Одгледувањето и поседувањето марихуана во Тајланд денеска е декриминализирано, а министерот за здравство на таа земја најави дека од утре ќе подели милион садници од ова растение, пренесува АП.

Тајланд е првата земја што донесе ваква одлука во Југоисточна Азија, регион познат по строгите закони за дроги, но употребата на марихуана за рекреативни цели сè уште не е дозволена.

Тајландската влада соопшти дека промовира канабис само за медицинска употреба, предупредувајќи ги оние кои сакаат забава, дека пушењето на јавно место сè уште може да се смета за кривично дело, со потенцијална казна од три месеци затвор и 25.000 тајландски бати (780 долари).

Владата се надева дека локалната трговија со канабис ќе придонесе за развој на земјоделството и туризмот, а за да ги поттикне жителите да го одгледуваат ова растение, одлучи да донира дури милион садници.

– Тоа е можност луѓето и државата да заработат приходи од марихуана и коноп. Ако ја имаме вистинската свест, канабисот е како злато, нешто вредно и треба да се промовира – изјави Анутин Чарнвиракул, вицепремиер и министер за здравство.

Клиниките низ целата земја се бесплатни да нудат канабис како третман, а владата рече дека планот за легализација има за цел да ослободи околу 4.000 затвореници осудени за злосторства поврзани со канабис.

Статусот на марихуаната сè уште не е целосно законски дефиниран, бидејќи иако таа повеќе не се третира како опасна дрога, тајландските пратеници допрва треба да донесат закон со кој би се регулирала трговијата со марихуана, според АП.

На почеток