Актуелно

Србија не се преправа дека е луда, вели Брнабиќ

Премиерката на Србија денеска во Охрид изјави дека на Форумот во Преспа од претседателите на одредени земји од регионот може да се слушнат „неверојатни работи“ за Србија.

Таа посочи дека преговарачката позиција на ЕУ со Србија е јасна во форма на официјален документ во кој не се споменува признавањето на Косово, спомнато во согласност со резолуцијата 1244 на Советот за безбедност на ОН.

„Вчера најголем процент време беше посветено на Србија на претседателскиот панел, иако немавме претставник, но тоа не ги одврати да кажат неверојатни работи за Србија, па од Милановиќ слушнавме дека Србија се преправа дека е луда, како да не знае дека за нејзиното учество во ЕУ неопходно е да го признае Косово“, рече Брнабиќ во изјавата за новинарите.

Затоа, вели таа, денеска на панелот на сите им покажала документ, официјалната преговарачка позиција на ЕУ со Србија, во која во поглавјето 35, каде што остануваат други прашања, под став 1, се споменува нормализацијата на односите меѓу Србија и Косово, каде Косово е означено со ѕвездичка.

„Ова значи дека преговарачката позиција на ЕУ со Србија повикува и вели дека ознаката на Косово е во согласност со резолуцијата 1244 на Советот за безбедност на ОН, која го признава територијалниот интегритет на меѓународно признатата Србија, што значи Косово е автономна покраина во рамките на Србија. – нагласи Брнабиќ.

Таа вели дека Србија останува посветена на дијалогот под покровителство на ЕУ, е ангажирана во постигнување нови договори во нови области, подобрување на процесот на нормализација на односите со добра волја, со цел постепено да води кон „сеопфатна нормализација на односите меѓу Србија и Косово во согласност со преговарачка рамка“.

Премиерката посочи дека никаде во официјалниот став на ЕУ нема ниту еден збор во кој се споменува признавањето на Косово од Србија.

„Србија не се преправа дека е луда, но оние кои го велат тоа, се преправаат дека не го знаат официјалниот став на ЕУ. Доколку ЕУ стои на тоа, тогаш мора да го промени својот преговарачки став и додека е на сила, тоа е официјален документ, други приказни не можат да играат улога“, рече Брнабиќ.

Брнабиќ изјави дека поголем фокус на регионалниот форум никогаш не бил ставен на Србија, како на Форумот во Преспа, од подготвителниот состанок на 30 мај и првата сесија, на која, како што рече, се слушнале неверојатни работи од професорот Едвард Џозеф од Џонс. Универзитетот Хопкинс.

Тој рече дека проблемот на целиот регион е етнонационализмот на Србија и Бугарија, дека Србија е таа што го одвлекува вниманието на регионот од евроинтеграциите, дека најдобро е српското влијание во земјите да се задржи што е можно помалку, а како најпозитивен пример ја наведе Хрватска. „Ова се неверојатни работи од еден професор“, рече Брнабиќ.

На почеток